Tvrz Hanička: Ideální cíl pro jednodenní výlet z Pastvin

Pokud hledáte zajímavý a historický cíl na jednodenní výlet z oblasti Pastvinské přehrady, tvrz Hanička je skvělou volbou. Tato tvrz, součást předválečného opevnění budovaného v 30. letech minulého století, nabízí nejen fascinující pohled do historie, ale také krásné okolí pro milovníky přírody.

Historie tvrze Hanička

Tvrz Hanička byla součástí ambiciózního systému opevnění, který vznikl jako reakce na hrozbu ze strany Německa v období po nástupu Adolfa Hitlera k moci v roce 1933. Když se v Německu rozbíhal zbrojní průmysl, Československo, které mělo pohraničí s německým obyvatelstvem, začalo pociťovat čím dál větší tlak. Opevnění bylo navrženo tak, aby odolalo prvotnímu útoku nepřítele a umožnilo čas na mobilizaci spojenců, především Francie a Anglie.

Na nejvíce ohroženém úseku hranic začala výstavba opevnění, která měla kopírovat severní hranici republiky. Tvrz Hanička byla jednou z pěti dokončených tvrzí do podzimu 1938, kdy byla většina opevnění po přijetí Mnichovské dohody bez boje opuštěna.

Zajímavosti o tvrzi

Tvrz Hanička je nejen historickým monumentem, ale také technickým skvostem. Je vybavena moderními obrannými prvky té doby a její architektura byla inspirována francouzskou Maginotovou linií. Kromě její vojenské historie se zde můžete dozvědět o životě vojáků, kteří zde sloužili, a o každodenním životě v době ohrožení.

Aktivity pro návštěvníky

Při návštěvě tvrze Hanička si můžete prohlédnout její interiéry, kde se zachovaly autentické exponáty. Mnoho organizovaných prohlídek zahrnuje i zajímavé přednášky o historii a významu tohoto opevnění. Tvrz se nachází v malebné přírodě, což ji činí ideálním místem pro procházky a pikniky.

Jak se dostat k tvrzi Hanička

Z Pastvin je to k tvrzi Hanička jen krátká jízda autem, ať už přes malebné silnice nebo cyklostezky. Doporučujeme naplánovat si denní výlet, který zahrnuje procházku po okolní přírodě, piknik a návštěvu tvrze.

Tvrz Hanička je skvělým cílem pro všechny, kdo chtějí spojit odpočinek na Pastvinské přehradě s objevováním české historie. Nejenže se dozvíte více o významu této tvrze, ale také si užijete krásné okolí, které láká k procházkám a dalším aktivitám. Nezapomeňte si vzít fotoaparát, protože tato historická památka a její okolí nabízejí spoustu nádherných příležitostí pro fotografování!

Rezervační formulář ubytování

Ubytovani chatka

Po odeslání formuláře se vám co nejrychleji ozveme zpět

Rezervační formulář ubytování

Ubytovani chata

Po odeslání formuláře se vám co nejrychleji ozveme zpět