Zemská brána: Přírodní klenot na dosah z Pastvin

Pokud plánujete pobyt v malebné oblasti Pastvin, nezapomeňte si udělat výlet k jedinečnému přírodnímu výtvoru – Zemské bráně. Tento fascinující kousek přírody se nachází jen 6 km od Pastvin a nabízí návštěvníkům nejen úchvatné scenérie, ale i bohatou historii a množství aktivit pro všechny věkové skupiny.

Co je Zemská brána?

Zemská brána je skalnaté údolí řeky Divoké Orlice, které se pyšní chráněným přírodním komplexem. Jeho břehy jsou lemovány impozantními skalními útvary, jejichž výška dosahuje až 25 metrů. Tento krajinný skvost se nachází na státní hranici s Polskem a je ideálním místem pro milovníky přírody a outdoorových aktivit.

Historie a zajímavosti

Most přes Divokou Orlici, který byl postaven v letech 1900–1903, nabízí nádherný výhled na balvanité řečiště řeky. Poblíž se nachází také Pašerácká lávka, historická stavba původně určená pro dřevorubce a formanů, která v noci sloužila k pašování zboží. Pro milovníky historie je zajímavá i Ledříčkova skála, opředená pověstmi, a nedaleký pěchotní srub R-54 Na potoku, který je součástí linie těžkého opevnění z let 1936–1938.

Aktivity a přírodní krása

Zemská brána je oblíbeným výletním místem, které láká turisty svými nádhernými pohledy do panenské přírody. Lokalita je protknuta turistickou červenou Jiráskovou cestou a nabízí naučnou stezku Zemská brána, která návštěvníky seznámí s místní flórou a faunou. Procházky údolím jsou ideální jak pro rodiny s dětmi, tak pro jednotlivce, kteří hledají klid a relaxaci.

Jak se dostat k Zemské bráně

Z Pastvin je cesta k Zemské bráně snadná a rychlá. Můžete si užít příjemnou procházku nebo vyrazit na kole, přičemž během cesty se budete kochat malebnými výhledy do okolní krajiny.

Zemská brána je skvělým cílem pro všechny, kdo chtějí spojit pobyt na Pastvinách s objevováním krás přírody a historie. Nejenže si užijete přírodní scenérie, ale také se dozvíte více o fascinující historii tohoto místa. Pokud plánujete svůj výlet, nezapomeňte si vzít fotoaparát, protože budete chtít zachytit krásy, které vám Zemská brána nabízí!

Rezervační formulář ubytování

Ubytovani chatka

Po odeslání formuláře se vám co nejrychleji ozveme zpět

Rezervační formulář ubytování

Ubytovani chata

Po odeslání formuláře se vám co nejrychleji ozveme zpět