Velká Deštná: Nejvyšší hora Orlických hor na dosah z Pastvin

Pokud hledáte ideální cíl pro jednodenní výlet z Pastvin, neváhejte a vydejte se na Velkou Deštnou. S nadmořskou výškou 1 115 m n. m. se jedná o nejvyšší horu Orlických hor a nabízí nejen nádherné výhledy, ale i bohatou historii a přírodní krásy.

Historie a rozhledny

Na vrcholu Velké Deštné stála již koncem 19. století dřevěná rozhledna, která byla bohužel několikrát zničena vichrem a bouřemi. Tato rozhledna byla pravidelně obnovována až do konce 70. let 20. století, kdy byla stržena. V roce 1992 byla na vrcholu postavena nová 8 metrů vysoká dřevěná rozhledna ve tvaru pyramidy, nazvaná Štefanova vyhlídka. Tento dárek pro hajnému a členovi Horské služby Štefanu Matějkovi byl připraven skauty k jeho 60. narozeninám. Bohužel, ani tato rozhledna neodolala drsnému klimatu a byla stržena v létě 2010. Od té doby na vrcholu žádná rozhledna nestojí, ale výhledy z tohoto místa zůstávají nezapomenutelné.

Přístup a turistické trasy

Na Velkou Deštnou vede hlavní hřebenová cesta Orlických hor, červeně značená Jiráskova cesta, která je skvělou volbou pro pěší turistiku. Tuto trasu kopíruje také cyklostezka č. 4071, což z ní dělá ideální místo pro všechny milovníky přírody. Nejjednodušší přístup na vrchol je po Jiráskově cestě ze sedla pod Šerlichem, kde najdete parkoviště a zastávku autobusu. Alternativně můžete zvolit výstup po zelené značce od osady Luisino údolí, který vás zavede do malebné přírody Orlických hor.

Přírodní krásy a výhledy

Cesta na Velkou Deštnou vám nabídne úchvatné výhledy na okolní krajinu, kterou zdobí lesy, louky a horské potoky. Na vrcholu si můžete užít panoramatické pohledy na vzdálenější vrcholky hor, což dělá z této trasy nezapomenutelný zážitek. Příroda v této oblasti je skutečně kouzelná a v každém ročním období nabízí jiný pohled na krajinu.

Velká Deštná je skvělou destinací pro milovníky přírody, historie a krásných výhledů. Pokud se nacházíte v Pastvinách a hledáte inspiraci na výlet, neváhejte a vydejte se na tuto majestátní horu. Užijete si nejen krásnou túru, ale také nezapomenutelné zážitky v srdci Orlických hor.

Rezervační formulář ubytování

Ubytovani chatka

Po odeslání formuláře se vám co nejrychleji ozveme zpět

Rezervační formulář ubytování

Ubytovani chata

Po odeslání formuláře se vám co nejrychleji ozveme zpět